Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kopiëer de link van het artikel

share-icon-mobile-wit
Light_boke

Het nieuwe motiveren draait om ‘t gevoel van bijdragen en ownership

Het tijdperk waarbij je iemand kunt motiveren zoals dat in het onderwijs wordt gedaan is voorbij. Het draait niet meer om 'ik zeg iets en jij doet het' - nee. Het nieuwe motiveren draait om het gevoel van bijdragen en ownership. Maar hoe doe je dat?
Jonathan Baij
Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe motiveren is je publiek het gevoel geven dat zij iets hebben bijgedragen aan het eindresultaat. Het verschil met vroeger is eigenlijk heel simpel uit te leggen met een klassiek voorbeeld.

Als we allemaal een probleem zouden moeten hebben dan is dat wel dat we naar een school voor de twintigste eeuw zijn geweest. Als je naar school toegaat dan wordt er één ding van je verwacht als de bel gaat. Je gaat zitten, houdt je mond en wacht. Je doet alleen wat je wordt opgedragen. Als er niets wordt gezegd dan doe je niets. Dit noem ik de oude manier van lesgeven.

Eigen origami creaties worden hoger beoordeeld

En zo werkt het ook met het geven van presentaties. Vroeger was het zo dat iemand een presentatie geeft en vervolgens luistert het publiek en daarna worden er vragen gesteld. De nieuwe regels zijn in werking getreden en er wordt meer van je verwacht dan alleen een monoloog. Men wil actief mee participeren en zelf een bijdrage leveren.

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de vraag of mensen zelfgemaakte producten hoger waarderen dan niet-zelfgemaakte producten. Hiervoor nodigde zij deelnemers uit in een lokaal en lietenhen vervolgens origami kunstwerken maken. Origami is een oosterse papiervouwkunst en bedoeld om kunstwerken van papier te maken.

De opdracht was om een kunstwerk te maken van gevouwen papier. Na het vouwen vroegen de wetenschappers wat de maker voor het vouwplezier bereid was te betalen. Daarnaast beoordeelde deelnemers ook elkaars werk. Hoe lelijk de bouwsels soms ook waren, mensen die het kunstwerk hadden gemaakt beoordeelden het eigen werk vele malen hoger dan dat van iemand anders. Zij wilde dan ook meer betalen voor het eigen kunstwerk dan voor een kunstwerk dat door een ander is gemaakt.

Ownership verhoogt motivatie

Het feit dat iemand dus zelf iets gemaakt heeft of ergens aan bijgedragen heeft, zorgt er dus voor dat iemand meer motivatie heeft. Iemand is immers meer te betalen voor zijn eigen werk dan dat van iemand anders. Dat stukje ‘bijdragen’ kan je ook ‘ownership’ noemen. Iemand wordt namelijk een stukje eigenaar van iets wat hij zelf heeft gemaakt. Omdat hij daar eigenaar van is beoordeeld hij het beter en is hij meer gemotiveerd.

Als je iemand dus enthousiast voor jouw idee wilt maken op je werk, bij een klant of een opdrachtgever of tijdens je seminar dan is het dus een goed idee om jouw publiek zelf een gedeelte te laten bijdragen. Betrek je publiek bij je presentatie, maak hen onderdeel van het idee. Bij een presentatie, pitch of speech kan dit lastig zijn. Ondanks dat het moeilijk is, is het niet onmogelijk. Je kan jouw speech of presentatie namelijk ook op zo een manier schrijven dat je het antwoord van je publiek een klein beetje regisseert. Dit betekent dat je het publiek stuurt om een bepaald antwoord te geven. Op deze manier krijg je publiek het gevoel alsof er zelf iets wordt toegevoegd. Je kweekt dan het gevoel van ownership. Iemand wordt dan actief onderdeel van jouw presentatie, speech of seminar.

Het gevoel van pannenkoeken ‘ownership’

Om te illustreren wat daarmee wordt bedoeld heb ik voorbeeld. Een pannenkoekenbeslagfabrikant bracht in de jaren ’50 een pakket op de markt waarmee huisvrouwen op een simpele manier pannenkoeken konden bakken. Het enige wat zij hoefde te doen was het in een pan te doen en dan was het binnen enkele minuten klaar. Het idee flopte, huisvrouwen vonden het niets. Toen bedacht de fabrikant iets nieuws. In plaats van alles in het pak te doen haalde zij het ei eruit en zette zij op het pak ‘zelf ei en water toevoegen’. Het resultaat? De verkoopcijfers resen de pan uit.

Ook het gevoel van ownership kan je publiek dus drijven naar meer motivatie. Hoe creëer jij het gevoel van ownership bij jouw publiek?

lekker doorlezen

deel dit artikel met iemand
die dit moet weten

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp