Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kopiëer de link van het artikel

share-icon-mobile-wit
do_something_great

Start nu met motivational speaking: twee technieken

Het worden van een goede motivatiespreker gaat niet alleen om de technieken, maar ook om het begrijpen van de basis. Jouw doel is het laten stijgen van het motivatie- en betrokkenheidsniveau wanneer je spreekt. Daarom beginnen we bij de basis; ons denken.
Jonathan Baij
Leestijd: 4 minuten

Als spreker, ondernemer of leider kom je regelmatig in de positie dat je een groep met mensen moet motiveren. Nu is het moment om te starten met twee technieken waarmee je mensen energie geeft. We verdiepen ons in hoe ons denken werkt, omdat vanuit daar onze motivatie wordt aangestuurd.

Emotioneel en kritisch denken

Onze hersenen kunnen op verschillende manieren functioneren. We hebben in principe twee manieren van denken. Het snelle denken en het kritische denken. Professor dr. Daniel Kahnman schreef er een goed boek over en won daarmee een nobelprijs.

Hij noemde het systeem 1 en systeem 2 denken. Systeem één is het snelle denken. Daarmee maken we de snelle beslissingen. Systeem twee is ons kritische denken. Het kritische denken doen we op een langzame manier. Op het moment dat we een beslissing nemen doen we dit standaard eerst met ons eerste systeem.

Emotionele beslissingen eerst

Hoe slim we ook zijn, we nemen dus als eerst een emotionele beslissing. Winkelketens als Albert Heijn maken daar dankbaar gebruik van. Door impulsartikelen bij de kassa te plaatsen hoopt de supermarktgigant jou te verleiden tot een snelle beslissing. Een beslissing die veel geld kan opleveren als iedereen een Mars of een blikje Redbull koopt. Diezelfde emotionele trigger kan je ook gebruiken om mensen voor langere tijd te motiveren blijkt uit onderzoek. Zo zijn er twee manieren die je kan gebruiken om je publiek maximaal te laten presteren.

1. Focus op “wat je kan” geeft Motivatie boost
De allereerste reactie die we negen van de tien keer geven is uit emotie. Daar kunnen we verder niets aan veranderen. Zo werken onze hersenen. Als je deze reactie kan van je publiek beïnvloeden dan kan dit in jouw voordeel werken om te krijgen wat je wilt. Een gemotiveerd publiek in dit geval.

Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw publiek gemotiveerd blijft tijdens jouw seminar of presentatie. Het klinkt als een open deur, maar het werkt echt; laat mensen een kracht van zichzelf opschrijven en hoe deze kracht gebruikt kan worden in jouw project, seminar of presentatie.

Een callcenter in Duitsland deed dit ook. Callcenters staan bekend om het hoge verloop van personeel wat zij hebben. Mensen komen en gaan. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland hebben zij daar last van. Om dit te reduceren startte zij een test.

Er werd een groep met sollicitanten in tweeën gesplitst. Groep één kreeg de vraag om iets over zichzelf op te schrijven. Het ging dan over de beste competenties die iemand heeft en op welke manier dit kan bijdragen aan het resultaat tijdens het werk. De tweede groep kreeg geen instructie en ontving alleen de training. Het resultaat is dat mensen die in de ‘reflectiegroep’ zaten langer bij het bedrijf bleven werken en hoger scoorden dan de andere groep. Er is meer onderzoek wat dezelfde kant op wijst, met behulp van een tijdmachine.

2. Helpt het opschrijven van wat je geleerd hebt om je beter te presteren?
Een tijdmachine is een metafoor voor het teruggaan in je herinnering. De tijd dat je als kind een prijs hebt gewonnen in een playbackshow of je hebt een inspirerend seminar gevolgd. Beide momenten staan voor altijd in je herinnering. Maar wat als een trainer of coach je na zo een seminar actief zou vragen om op te schrijven wat je geleerd hebt? Presteer je dan onbewust beter?

Wetenschappers weten nu het antwoord. We gaan even terug naar het callcenter, want daar gebeurde nog meer spannends.

Drie groepen van medewerkers kregen een technische training. Aan het einde van de dag werd er bij de eerste groep gevraagd om de laatste 15 minuten een reflectie op te schrijven van wat zij die dag hadden geleerd. De tweede groep met medewerkers deed hetzelfde, maar aan het einde spendeerde zij nog eens vijf minuten extra aan het uitleggen aan een collega van wat zij hadden opgeschreven. De laatste groep werkte gewoon door tot het einde van de training.

Een toets moest bepalen wie er het beste had gescoord. De eerste twee groepen scoorde 22.8 en 25% beter dan de groep die geen zelfreflectie-opdracht kreeg.
Zelfreflectie: de sleutel voor maximale impact

Wat kunnen we hier uit opmaken?

Nou, dat zelfreflectie een belangrijk component is bij het motiveren van een publiek. Het maakt dan niet uit of je een medewerker moet motiveren of een publiek van jouw volgende seminar bijvoorbeeld. Wie je volgende publiek ook is, doe een investering voor jezelf en geef twee opdrachten. Opdracht één is heel simpel; schrijf je huidige competentie op en op welke manier jij kan bijdragen aan deze presentatie of dit seminar.

Opdracht twee is constructiever. Bij opdracht twee gaat het erom wat iemand heeft geleerd. De enige manier om dit te reflecteren is om dit of op te schrijven of met andere participanten te bespreken. Als je beide elementen verwerkt in de opdracht dan wekt dit nog iets beter. Opdracht één geef je in het begin van je presentatie of seminar en opdracht twee aan het einde.

lekker doorlezen

deel dit artikel met iemand
die dit moet weten

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp